Templul Dintelui Lui Buddha

Sri Lanka are, dincolo de peisaje superbe şi de multe locuri unde te poţi relaxa, şi obiective turistice cu însemnătate pentru anumite credinţe. Un exemplu este şi Templul Dintelui lui Buddha, un templu unde se adună anual mii de oameni pentru a se ruga şi a fi cât mai aproape de dintele lui Buddha. Cu toate că nu are nimic atât de deosebit faţă de un templu normal pe care îl mai întâlneşti în alte părţi din Sri Lanka, acest templu a fost şi rămâne unul dintre cele mai vizitate din zonă.

Dintele Lui Buddha
Cartea „Dintele Lui Buddha” scrisă de Marius A/3

Templul Dintelui lui Buddha din Kandy, Sri Lanka este loc de pelerinaj pentru budiştii din toată lumea. Se spune că acolo ar fi unul dintre caninii lui Buddha. Dintelui respectiv i se atribuie diverse miracole şi convertiri, este un simbol al budismului şi atrage anual mii de credincioşi, care îşi doresc să fie în preajma lui şi să se roage. Mai există încă un astfel de templu închinat tot dintelui lui Buddha şi în Singapore.

Deşi nu se ştie exact dacă dintele a aparţinut sau nu lui Buddha, toate legendele despre caninul superior amintesc de creatorul budismului, care se odihnea pe rugul funerar, şi căruia i-ar fi fost luat dintele ce urma să fie dat regelui Brahamdatte. Se credea că oricine are dintele putea conduce ţara. În secolul 4 regele Kalinga se ruga dintelui, aşa că oamenii au fost nemulţumiţi de el şi s-au plâns regelui Paandu. Ca să vină în ajutorul oamenilor, Paandu îşi propune să distrugă dintele, însă nu poate, acesta se converteşte la budism. Începe războiul între regi şi regele Paandu îşi trimite fiica şi soţul ei să caute cel mai sigur loc pentru relicvă. Fata a ascuns dintele lui Buddha în părul său şi l-a adus unde este şi astăzi, în zona Templului Dintelui lui Buddha din Sri Lanka.

Dintele Lui Buddha

De abia în secolul 17 apare şi Templul Dintelui lui Buddha, este construit pentru a proteja dintele şi a-i oferi tot respectul cuvenit. Deşi nu pare un templu atipic de la exterior, nu are multe decoraţiuni, nu are dimensiuni mari, la interior s-au folosit de la fildeş pentru uşi, lemn preţios lăcuit şi fel de fel de decoraţiuni care impresionează prin detalii şi lucrătură. Templul din prezent a fost construit de către Vira Narendra Sinha.

Dintele îl găsim în altar, cu înălţime mare, păstrat bine în caseta aurite, plină de pietre preţioase şi modele dintre cele mai delicate. În fiecare zi sunt trei slujbe, dintele se spală în timpul săptămânii cu substanţe aromate şi cu esenţe de flori. Miercurea are loc spălarea dintelui.

Apa este dată credincioşilor care vin acolo pentru sănătate şi noroc. În trecut era şi o paradă cât ţinea sărbătoarea de 10 zile Esala Erahera. Dintele era scos atunci în procesiune pe elefant, iar mii de oameni veneau după el. Pe lângă elefantul cu dintele erau alţi 100 de elefanţi. Din cauza conflictelor din zonă, cele cu tamilii hinduşi, s-a renunţat la procesiune, relicva e păstrată doar în templu.

Dintele Lui Buddha

Templul a fost reconstruit la un moment dat după ce a trecut de un atac cu bombă în 1998, asta după ce fusese deja reconstruit din cauza altui atac cu bombă din 1989. Preşedintele şi demnitarii din zona templului vin acolo cât sunt sărbători importante şi promit devotament faţă de populaţie sau de relicvă.

Istoric vorbind, relicva a aparţinut regilor Sinhalese. Templul este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, împreună cu relicva dintelui lui Buddha. Dacă în trecut era folosit de către rege pentru activităţi recreaţionale, astăzi templul este doar pentru dintele lui Buddha şi pentru rugăciune, credinţă.

 

Notă: acest articol nu a fost scris de Marius A/3, autorul cărții „Dintele Lui Buddha”.