Sri Lanka

Informații utile pentru cei care doresc să călătorească în Sri Lanka

Viza se poate obține online (eta.gov.lk) sau direct la aeroport (nu uitati să completați și un formular tipizat înainte de a intra la punctul de control al pașapoartelor, chiar dacă ați ați primit confirmarea online, uneori vi se oferă în avion).

Biletul de tren trebuie păstrat, la ieșirea din anumite gări acesta trebuie predat. E din acela cartonat, cum exista în Romănia acum xx ani. Biletul e foarte ieftin (cam un 1.1 euro la clasa a doua pentru 150 km)
În Sri Lanka soarele răsare de la est și apune la vest.
Nu e necesar să aveți un adaptor pentru priză, puteți utiliza direct ștecherele din România, totul este să aveși o mică tijă pentru a debloca priza, nu e nevoie de o îndemânare specială dacă utilizați pentru asta un alt ștecher.
Mori cu zile pe trecerea de pietoni dacă nu te uiți de 50 de ori în stânga și de tot atătea ori în dreapta. Când te-ai hotărît să treci ai grijă să nu faci miscări bruște dacă te-ai trezit cu câteva zeci de tuc tucuri sau motociclete prin jur; te vor ocoli ei. Ai grijă la occidentalii care conduc motociclete închiriate, ei nu au abilitatea localnicilor de a se strecura, de a se opri și de a demara pe cm pătrat.
Varanii nu sunt periculoși, cel mult pot doar să te muște și să te mănânce dacă ai devenit vulnerabil, dar trebuie avut mare grijă la cei care au niște puncte gălbui, sunt veninoși și mușcătura lor este foarte dureroasă.

Valuri oceanului sunt foarte puternice, o poți merli ușor, e bine să te uiți în stânga-dreapta să mai fie cineva lângă tine.
Să nu te speli pe mâini în apa râurilor murdare și să nu-ți faci nevoile pe malul lor; devii foarte vulnerabil în aceste poziții și poți fi înhățat de un crocodil.
Dacă alegi să locuiești la o gazdă atunci e bine să știi că aceasta va încerca în prima zi să-ți vândă diverse produse (perne cu proprietăți terapeutice, apă) sau servicii (închiriere scutere, mers la văzut balene, snorkeling, scuba diving orice se poate face prin zonă) șamd E bine să fii amabil, dar precaut, dacă dorești să îți optimizezi costurile, deși e puțin probabil să te țepuiască
Oamenii sunt calmi, tăcuți, te privesc discret când treci pe lângă ei și așteaptă să-i privești și să-i saluți pentru a-ți întoarce salutul cu un zâmbet.
Până acum 10 ani a fost război civil, centura cu explozibili a atentatorilor sinucigași a fost „brevetată” aici și nu în Orientul mijlociu, cum multă lume își închipuie.

Animale
În orașe vei întâlni frecvent veverițe (nicio casă fără veverița ei), maimuțe (vin seara și pleacă dimineața, oric elocalni are o praștie și câteva pietre la îndemțnă pentru a le alunga), varani (timizi, dar care îti pot mânca puii și pisica cât ai zice pește).
Elefanții sunt doar în zone speciale: parcuri naționale, rezervații (unde pot fi folosiți si pentru divertisment).
Lei, leoparzi doar în anumite rezervații.
Cobre am văzut doar la persoane care oferă contra cost posibilitatea de a face fotografii.
Balenele pot fi văzute dacă faci o scurtă călatorie cu o corabie din Mirissa