Cuprins

Cuprins

  1. Orice are un început
  2. Dubai – poarta spre Sri Lanka
  3. Prima dată în Sri Lanka
    1.  Colombo
    2. Să-nceapă haiducia / În drum spre Sigiriya, imensa stâncă aruncată în mijlocul câmpiei
    3.  Kandy, vechea capitală a Sri Lankăi ce găzduiește Templul Dintelui Lui Buddha
    4. Pe urmele pașilor lui Buddha
    5. Răcoarea Ellei
    6. Goana după leopard în Yala
    7. Tangalle – locul în care aș putea rămâne până la sfârșitul vacanței
    8. Mirissa – raiul petrecerilor și al balenelor
    9. Hikkaduwa și țestoasele ei cerșetoare
    10. Din nou Mirissa
  4. Dubai, locul de popas spre casă
  5. România
  6. Europa
  7. Fascinația Dubaiului
  8. Aventuri de nomad digital în Sri Lanka
    1. Autobuzul pe ruta aeroport Negombo – Colombo a devenit autobuzul meu privat. Spiritul Sri Lankăi
    2. Există un „va urma” dacă inviți o rusoaică superbă la masă, întârzii 25 minute, iar la final o lași să-și plătească partea ei?
    3. Sfidarea oceanului și pedeapsa aricilor de mare
    4. Venirea unei broaște țestoase pentru a-și depune ouăle în nisipul de pe malul oceanului naște o dramă pe plajă
    5. Tipurile de petreceri din Mirissa (Sri Lanka)
      • Cina pe plajă
      • Petrecerile de pe plajă prin rotație la fiecare local
      • Karaoke cu „bad guys”
      • Nunta localnicilor
      • Ecstatic Dance
      • Zilele de naștere ale localnicilor
      • Zilele de naștere ale turiștilor
    6. Scurte escapade
      • O zi în lumea localnicilor cu un prieten srilankez
      • Templul câinilor
      • Extinderea vizei în Colombo
      • Pe dinafara comunității
    7. Am găsit un telefon pe plajă
    8. Povestea fluturașului
    9. Să ai un timp bun
    10. Reîntoarcerile: a telefonului și a mea la casa cu maimuțe
    11. Arsura fizică și arderea speranțelor
  9. E timpul să vizitez Sri Lanka
    1. Excursii cu Oleg
    2. De unul singur
    3. Turnul tremurat de vânt
    4. Viața la hostel
    5. O altă stâncă din Sigiriya aruncată în mijlocul câmpiei, lipsită de norocul gemenei ei
    6. Templul Dintelui Lui Buddha (finalul cărții)
  10. Călător cu rucsacul în spate
    1. Vulpile zburătoare din Peradenya
    2. Lipitoarea din Nuwara Eliya
    3. Emoții de nepovestit pe Sri Pada
    4. Anul Nou în Ella
    5. Leoparzii și crocodilii din Yala
    6. Elefanții maiestuoși din Udawalawe
  11. Paște însângerat în Sri Lanka
    1. Ziua atentatelor
    2. Discriminarea în Sri Lanka – Cum l-am cunoscut pe Jean
    3. Fuga spre sud
    4. Tropa d’Elite – Amigos Para Siempre
    5. Coreenele
    6. Propunere de afacere
    7. Circ în stradă, autobuze pustii și pui de țestoase
    8. Vremuri nemaivăzute de 10 ani, năravuri dintotdeauna
  12. Un alt final
    1. Când astrele se-nclină
    2. Din nou la drum
    3. Autobuzul public a devenit din nou autobuzul meu privat. Spiritul Sri Lankăi!
    4. Călătoria prin pustia Sri Lankă
      • Orfelinatul de Elefanți din Pinnawala
      • 153 de statui ale lui Buddha din peștera templu din Dambulla
      • Copacul Iluminării din Anuradhapura
      • Maimuțele din Polonnaruwa
      • Toate drumurile trec prin Kandy
    5. Și srilankezii pot fi furioși
    6. Chinezoaica și tibetanii
    7. Omul cu rucsacul

 

Ceea ce a fost în plan: Cuprins și rezumatul rezumatului

Partea 1

Începutul poveștii

Consumarea intr-o pauză de lucru a unei cutii de budincă de vanilie cu termenul de valabilitate expirat a declanșat momentul transformării.
Întâlnirea cu Radu, planul, alegerea destinației: Sri Lanka. Peripeții în timpul realizării formalităților: cât pe ce să fiu linșat de un grup de pensionari la coada de la ageția CEC din Rahova, zbieretele unei femei cu copil mic la coada de la Oficiul Poștal nr. 69 din București, urlete la serviciul de eliberare a pașapoartelor dn Pipera.
Pregătiri: cumpărături etc.

Plecarea spre Dubai

Plecarea din Otopeni: tânăr funcționar nepoliticos la controlul pașapoartelor din aeroportul din București dublat de un șef matur și amabil, persoana de sex feminin de la verificarea bagajelor se trage de șireturi cu mine, din fericire doar la modul figurat. Românii spre Dubai: de la familiile onorabile plecate într-o vacanța cu copiii pînă la cocalarul dus cu „fimeia” lui la zgârie nori, mall-uri, plajă și nisipuri cu jeep-uri și cămile.

Dubai

Radu este scos cu fermitate de la coadă de funcționarul de la verificare pașapoarte, îl și vedeam deja încătușat, poate și decapitat, lăsându-mă să plec singur spre Șri Lanka; țestoșii, români, cum altfel, de la coadă.
Hotel foarte bun chiar dacă am dormit amândoi în același pat. Radu m-a asigurat că e în regulă), Radu flirtează cu fiipineza de la recepție. Dubai = civilizație, până și drumul cu metroul e o încântare; tur cu barca; acvariul din Atlantis, locul unde aș putea rămâne ore în zir zile la rând să admir diferitele specii de pești și alte animale marine; obsesia lui Radu de a se fotografia în locuri de lux, iritând agenții de pază; cel mai bun falafel mâncat vreodată la preț de local de cartier din București, de multe ori observ că par a fi singurul european în autobuzele din cartierele de emigranți. Noaptea a doua petrecută într-un hotel cum nu am visat vreodată, am supraviețuit, Radu este plecat să se întâlnească cu prietenii lui din Filipine cărora le-a adus 6 sticluțe de țuică. Bineînțeles că actele și aproape toți banii sunt la el și se va întoarce fericit și obosit doar cu 25 minute înainte de predarea camerei.

Plecarea spre Șri Lanka, via Maldive

Reținut pentru scurt timp, aparent fără motiv, la punctul de control al pașapoartelor de o funcționară de o frumusețe cum nu mi-aș fi închipuit că poate exista pe acele meleaguri; tentativă de conversație în avion cu profesoara de engleză venită din Țara Galilor să lucreze in Dubai și care merge în Șri Lanka în vacanță cu cele 4 prietene, tot profesoare și ele și provenite tot din aceeași zonă din Marea Britanie; parlamentări și discuții cu Radu dacă să coborâm „pe șest” în Maldive și să rămânem acolo câteva zile, verificare a bagajelor în disperare când se găsește o geantă de laptop nerevendicată de nimeni la un control al bagajelor.

Colombo

Prima dată când locuiesc într-un hostel, terifiant, am crezut că nu voi apuca dimineața datorită condițiilor, totuși apuc să dorm câteva ore pînă imediat după răsăritul soarelui când sunt trezit de „ciripitul” aproape încontinuu al unei păsări.
Vizită prin orașul cu temple ale lui Buddha, inclusiv un templu-turn de vreo 9 etaje, farul, zona clădirii Parlamentului înconjurată de un lac populat de crocodili (mii de mulțumiri guvernului din Șri Lanka pentru tăblițele bilingve), „Casa albă” a primăriei, parcuri, piața (un fel Dragonul Roșu / Europa, dar de 100 de ori mai mare), foișorul din zona centrală + complex statui lei, farul, obsesia lui Radu pentru „beach” nu a putut fi ignorată și a trebuit să fie satisfăcută, apusul de soare (locul de promenadă al localnicilor capitalei acestei țări înconjurată de Oceanul Indian), „atacurile” continue ale taximetriștilor cu tuktuk-uri.

Să-nceapă haiducia / În drum spre Sigiriya

Sunt singura persoană identificabilă a fi turist din autobuzul pe ruta Colombo-Dambula, apoi schimb cu cel ce ne duce spre roca mult prea faimoasă (considerată, la fel ca alte zeci de obiective de pe planetă :D, a 8-a minune a lumii). „Lecție de viață” primită de la Radu privind modul de comportament în mijloacele de transport din această parte a lumii. Maimuțe și varani peste tot. Cald, urcuș greu pentru mine care încă nu m-am acomodat cu temperaturile de aici, mă despart de radu, copiii de prin zonă se oferă să fac fotografii cu toată lumea, 3 chinezoaice mă primesc în poza lor. Locul în care toată lumea e prieten cu toată lumea. Felul cum am perceput temperatura mă face să renunț la vizitarea zonei istorice (Polonaruwwa,….) și să ne îndreptăm spre Kandy, capitala istorică a perioadei medievale. Suntem surprinși de o ploaie, iar tableta mea „is gone”, deci voi rămâne în următoarele zile doar pe „travel”, fără „work” din clasicul „work & travel”. 😀

Kandy, un oraș aglomerat, dar cu niște zone periferice răcoroase în care te-ai putea retrage când arșița dogorește în timpul zilei.

Cazare pe la miezul nopții la cel mai frumos hostel în care am fost vreodată. Vizitarea superbului templu „Dintele lui Buddha” (prima manifestare a neînțelegerii cu Radu, prima dată și ultima când am văzut niște funcționari purtându-se desconsiderator față de un turist), plimbare pe malul lacului de lângă templu, prima dată când socializăm ]n hostel cu ceilalți turiști: francezul Garry, un neamț, „mama” Kanty (recepționistă, cameristă, bucătăreasă, spălătoreasă șamd; one-man-show 😀 full-time pentru 133$/lună), o nemțoaică cu privire dură, minus 2 tinere finlandeze care sunt atracția principală pentru grupul de masculi din hostel, venirea uui grup de francezi cu care Radu se simte ]n largul lui.
[În drum spre ieșire un călugăr insoțit de un copil mă oprește întrbându-mă ce cred eu despre viața care o duce. Mă simt precum Siddharta din povestirea cu același nune a lui Hermann Hesse care este abordat cam la fel de un căutător al luminii interioare care fusese și prin preajma lui Buddha. Nu știu ce să-i răspund pentru că eu nu sunt Siddharta și nici Buddha ca să dețin vreun adevăr suprem, dacă cumva imaginarul erou al Hesse sau legendarul si totodată istoricul Buddha ar avea vreunul. ]

Kandy, ziua a doua

Vizitarea orașului, a imensei statui a lui Buddha, finlandezele sunt peste tot, discuții cu Radu Seara descoperim că sud-africanul de lângă patul meu a plecat, dar descoperim că avem alți noi colegi de cameră: alt neamț, un nord american si vreo 4-5 francezi (mi-a fost lene să-i număr), spre disperarea lui Garry. Seara lui Radu i se pare că nemțoaica cu privire dură îi face avansuri, dar într-un final îl descopăr socializând și drogându-se cu francezii.

Kandy, ziua a 3-a

Vizitarea (împreună cu Radu și nord americanul) unei plantații de tip expoziție de arbori și arbuști tropicali în drum spre locul (circa 40km depărtare de Kandy, am inchiriat ieftin o mașină cu șofer) unde am călărit, hrănit și spălat elefanți. Iar elefantul a fost recunoscător și ne-a făcut, la rândul său, un duș cu trompa. 🙂
Revenirea la hostel.

Adam’s Peak (Sri Pada) – muntele sacru al buddhiștilor din Șri Lanka

Drumul: Compania lui Francoise în autobuzul șerpuind printre munți, în timp ce Radu iar a intrat în defensivă izolându-se pe un scaun de pe celelalt rând al autobuzului. [Radu este tot mai praf, a rezervat pe booking o cameră în altă localitate, in plus pare să nu-l intereseze să obțină un preț bun pe cameră, mergând cu prima persoană care ne-a contactat în stația de autobuz și …] Plantații de ceai, plimbarea cu Francoise care e amuzată de localnicii care deja începeau să urce muntele și care erau îmbrăcați de parcă plecau spre Polul Nord, ne dăm întâlnire în vârful muntelui și este prima dată când pot dormi profund de când sunt în Șri Lanka.
Prima mea urcare de asemena anvergură, urcare la care eram destul de îngrijorat că voi avea probleme: cele 5555 de trepte, pe o distanșă de peste 8 km și o diferență de altitudine de peste 1000 de metri. Ajuns cu 2 ore mai devreme, frig, răsărit de soare la îngrămădeală, la sute de metri deasupra norilor. La coborâre mă împrietenesc cu un cazac cu care pășim pe scări cu spatele și cu un localnic venit din Colombo cu care încerc să socializeze, fiind una din puținele persoane din Șri Lanka cu care am interacționat. Lipsa de comunicare cu Francoise care ne ajnge din urmă în viteză.

Ella

Hostel cu mult sub standardele mele, dar nu și ale francezilor din el, baie la cascadă, seara discuție cu Radu privind modificarea scopului călătoriei, urcarea pe Little Adam’s Peak, așteptarea trenului și fotografii la Nine Arc Bridge

Goana după leopard în Parcul Național Yala

Elefanți, bivoli, un crocodil imobil din depărtare, păsări, dar leopardul nu a vrut să se arate. În compensație șoferul face la întoarere diferite acrobații cu jeep-ul.

Tangalle

Plaja imensă și aproape pustie, ce ți-ai putea dori mai mult?
Camera de pe booking de 6 euro este de 10, dar e decentă.
Împrietenirea cu Hans, biolog în Germania. Nemțoicele din camera de alături care mă invită să mergem să vedem o țestoasă cum depune ouăle pentru a împărți cheltuielile cu tuktuk-ul după ce Hans a spun că nu mai vrea să meargă. Plecarea cu Hans și Radu către Mirissa.

Mirissa

Mirissa, singurul loc din Șri Lanka de un poți merge cu vaporul că să vezi balenele și raiul petrecerilor în localurile de pe plajă. Cazarea intr-o curte cu maimuțe, mersul „la văzut balene”, snorkelinkg, petreceri pe plajă în care marijuana presupun că e mai ieftină decât băutura, australianca, canadianul.

Hikaduwa

Reîntoarcerea la Mirissa pentru 7 zile

Partea a II-a: România

Iași, primul hostel din România, civilizație (poate că am fost doar în zonele bune), parcurg la pas distanțe care în trecut mi se păreau imense
Sfinxul de ziua mea, hostel la Babele, pensionarii, întâlnire „mistică” cu personaje din trecut,
Mamaia: 3 săptămâni la în septembrie, ieftin, degajat, frumos, reîntâlnire cu niște prieteni, prima dată în viață când sunt abordat de un homosexual, dar reușesc să scap de tracasare după vreo 2 zile, ceva reminisciențe în comportamentul de sud-est european la unii dintre oamenii de pe plajă.

Partea a III-a: Balcani

Îndeplinirea datoriei de fiu: Merg cu mama în vacanță în Bulgaria și Grecia, ea n-a mai mers la mare de când eram mic, iar din țară n-a ieșit niciodată.
Bulgaria
– Nisipurile de Aur – 5 zile, all-inclusive
– Excursia clasică la Balcic: castelul Reginei Maria, grădina botanică
– Excursie la Nesebar: plimbarea pe aleile răcoroase te poate foarte ușor transporta cu 200 de ani în urmă.
Grecia (tot cu mama): excursie cu autocarul cu niște cunoscuți
– Eu merg în primele 3 zile pe Muntele Athos, o călătorie care pot spune că m-a surprins plăcut, lasând-o pe mama să se descurce singură în stațiune sub ocrotirea Elenei, colega ei de cameră.
– Întâlnirea cu un prieten din copilărie, soția lui lucra la un restaurant la mai puțin de 300 de metri de vila în care eram cazați, iar mama lui era vecina mamei căreia mama îi lăsase în grijă casa, găinile și cei 4 căței
– Excursii din Paralia Katerini: minicroazieră pe un vas de pirați unde după ce îmi pun o eșarfă pe cap și pistoalele și hangerul la brău (cu cămașa venisem de-acasă) sunt confundat cu un animator și sunt obligat să fac poze cu toate fetele de la 5 la 70+ ani. Mai ales cu cele din urmă. <3
– Cascada Edena
– Eternul și clasicul serviciu de a plasa turiștii la mese cu alte meniuri (cu prețuri mai mari) decât în mod obișnuit. Jumulește-l cât îi ai în fața ochilor, nu se știe dacă-i mai prinzi vreodată.
– Mănăstirle suspendate de la Meteora
Revenirea în Grecia peste o săptămână pentru a vizita cât mai mult cu excursii organizate:
– Muntele Olimp
– Croazieră pe lângă muntele Athos
– Croazieră și poapas la „Laguna Albastră”
– Salonic: este vizată mănăstirea Sf. Dumitru și zona din jur, profit de tipul liber pentru a mă desprinde din grup pentru face croaziere de 45 de minute la 5Euro cu un vas de pirați și o galeră romană. Al treilea vas nu m-a tentat, dar dacă ar mai fi existat vase tematice aș fi făcut cu toate până când trebuia să mă întorc la autocar.

Partea a IV-a: La trap și galop de-a lungul Europei până la Marea Nordului

Dar înainte de reîntoarcerea în Asia trebuie satisfăcută dorința de a cunoaște și a simți Europa la ea acasă. Cunoașterea și înțelegerea complementarului îți poate oferi oare o nouă viziune?

Pentru că frecam menta prin Univers aleg pentru ziua mea în grabă o excursie de 13 zile printr-o agenție micuță răsărită nu știu cum pe fluxul meu de știri de la FB care avea în program 6 țări și o mulțime de lucruri de văzut. Nu mă deranjează că agenția se ocupa mai mult de pelerinaje religioase
și că vor fi aproape numai pensionari, oricum nu mă interesează să merg într-o excusie pentru socializare, ci îmi place să fiu singur, chiar dacă există riscul de a asculta zilnic rugăciuni în autocar.

Țara 1: Ungaria
După un drum lung de la București la Budapesta, o scurtă croazieră pe Dunăre cu cina pe vapor și apoi deplasarea la hotel este tot ce reprezintă Ungaria. Dimineața, la micul dejun cu imensul grup de chinezi, Georgiana, una din cele 2 persoane din grupul -55 ani, mă întreabă dacă nu dorim să mergem împreună pe unde vom mai poposi, ea neavând chef să stea după cârdul de pensionare. Bineînțeles că îmi convine, nu cunosc engleza, ea mai fost prin aceste țări, e o afacere bună. Ea este cazată cu ale două persoane deși plătise pentru a sta în cameră de 2 persoane. Bine măcar că celelalte 2 persoane împart patul dublu, iar ea îl are pe al ei.

Țara 2: AustriaSchonbrunn partea gratuită
O vizită prin zona centrală și seara Georgiana face o rezervare prin email la un restaurant de lux ca sa vedem Viena de sus, de la X etaje și mergem împreună cu doamna M. Acolo văd că am putea la 10-15Euro de fiecare un pahar, așa că nu e scump, dar Georgiana e ca argintul viu și mișună peste tot, inclusiv în zona rezervată doar pentru clienții hotelului și o însoțesc deși nu pot spune că nu am văzut textele de pe pancardele de atenționare spre îngrijorarea și dezaprobarea a doi angajați. Îmi este jenă, clar nu-mi mai vine să mai calc vreodată pe-acolo, coborâm cu liftul unde văd că Georgiana trimitea un email cu anularea rezervării. Aproape sigur a fost premeditată această strategie de acces gratuit, mi se pare incredibil cum pentru 10-15 Euro te poți umple de ceva care numai cu respect nu aduce.

Țara 3 Germania

Frankfurt, vizită la orașul lui Moș Crăciun, muzeul este extraordinar, la fel și orășelul, și plin de chinezi care cumpără cadouri made in China din Germania pentru rudele și prietenii de acasă. Înnoptăm la un hotel cu un radio în cameră de pe vremea lui Hitler, este singurul hotel de slabă calitate din toată această excursie.

Țara 4: Olanda: Amsterdam (+Red District), Roterdam, Haga, scăldatul piciorelor în Marea Nordului, Madurodam, Volendam (port și fabrica de brânzeturi), Zaandam (orașul saboților și al morilor de vânt)

Țara 5: Belgia
19 iulie, ziua mea: Anvers, Bruges, Brussels (de realizat un clip video, caut persoană/firmă pentru montaj și efecte artistice), am avut o zi fantastică. Parcul de distracții este la 100 de m de hotel.
20 iulie, vizită în centrul vechi cu ghidul Cristina (Esmeralda) și în zona instituțiilor UE cu fata zveltă și cu păr auriu din Liege, parc ziua și parc de distracții noaptea. Intrigi ale Georgianei.

Țara 6: Luxemburg
Catedrala, pe lâgnă palat, flori relativ ieftine și mere de 5 ori mai scumpe-n piață, plimbare cu autubuzul dedicat, doaman Mariana vrea să oprească autobuzul dedicat fiind refuzată de șoferul cu origini africane, apoi se rătăcește în drumul spre microbuz.

Țara 3 Germania:
Koln de 1h 20 min catedrală și atât
Nurnberg: doamna Mihaela face ceva reprobabil (sau cel puțin neconvențional) în toaleta Tribunalui de la Nurnberg
Hotelul Piramidă

Țara 2: Austria
Graz
Urcare cu …
Viziune plăcută de sus, mi-ar plăcea să trăiesc aici
Vizită la vila lui Arnold Scwartzenneger pentru a-i ura la mulți ani. Nu l-am găsit acasă, am făcut poze luminați farurile microbuzului și am plecat înainte de a chema cineva poliția.

Țara 1: Ungaria
Sgeged
Catedrală
Oamenii interiorizați (majoritatea copii, adolescenți sau tineri) și de un mare rafinament din hotel

Țara 0: România
Titlu clickbait: Motivul ascuns pentru care Georgiana a devenit din virulentul dușman al organizatoarei excursiei în cățelușul de casă și prietenul devotat al doamnei Mariana. Click aici ca să afli de ce !!!

Partea a V-a: Cehia și Austria

Tiberiu, cu un mental clasic de angajat la birou, dar cu mutră de macaronar, îmi cere recomandări de locuri din Europa unde ar putea să-și facă concediul. Nu știu de ce cei apropiați încep să mă creadă expert. Mă întreabă dacă nu aș fi și eu disponibil, alegem Praga și Viena (+Bratislava și un oraș din Polonia) și se va ocupa el de organizare.
2 zile Praga
1 zi Cesky Krumlov
3 zile Viena: Grădina Zoologică mi-a plăcut cel mai mult, iar la Schonbrunn am vizitat tot ce s-a pututȘ cu plată sau fără. Muzeul de mobilier + muzeul împărătesei Sisi …. Plimbare noaptea pe insulă, loc în care Tiberiu este speriat de moarte și eu doar inconștient.
Renunțăm la excapadele din Slovacia și Polonia care trebuiau să aducă în 2 zile fără 2 nopți încă două țări în portofoliul meu. Oricum Tiberiu nu prea era încântat de idee de la început.

Partea a VI-a: Dubai

Povești cu oameni pe care i-am cunoscut în avion și în hostel
Locurile clasice: Burj-Khalifa, mall-urile, piața de condimente, Atlantis (+acvariul)
Chinezul „Pilly Lo” din Hong Kong cu care am împărțit camera în ultimele 4 zile ale lui din cele 4 luni petrecute în Dubai
Vizită la o companie (dezvoltator imobiliar) și acasă la un localnic, angajat al acesteia
Vizite cu „Pilly Lo” la muzeele din orașul vechi și în zonele mai futuriste
La Mer este locul care mi-a plăcut cel mai mult

Partea a VII-a: Revenirea

Autobuzul pe ruta aeroport Negombo – Colombo a devenit autobuzul meu privat. That is the Spirit! Spirit of Șri Lanka!

Aricii de mare

Există vreun „va urma” dacă inviți o rusoaică superbă la masă, întârzii 25 minute, iar la final constați că în buzunar ai bani cât să-ți plătești doar partea ta?

Venirea unei broaște țestoase pentru a-și depune ouăle în nisipul de pe malul oceanului naște o dramă pe plaja din Mirissa

Tipurile de petreceri din Mirissa (Șri Lanka) și de ce totuși scandinavii nu sunt 100% oameni consecvenți

Să ai un timp bun

Oamenii pe care i-am întâlnit
……………….
……………….

Ultima frază din carte:
„Astazi, dacă …….
……………….
……………….
……………….
și în fiecare zi, timp de câteva minute, _____ ________ _______ __ _____________.”